2η ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
27/05/2016

Το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών διοργανώνει αύριο, Σάββατο 28 Μαΐου, τη 2η Εμβολιαστική Ημερίδα Φοιτητών Ιατρικής 2016.

Κάθε χρόνο οι φοιτητές δέχονται θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στο πλαίσιο διοργάνωσης δύο Ημερίδων. Η διαδικασία είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των φοιτητών, ενώ παρόμοια υψηλές είναι οι αξιολογήσεις τους. Η διοργάνωση γίνεται με τη στήριξη της Διευθύντριας κας Α. Λινού, τα μέλη ΔΕΠ Ε. Πετρίδου, Β. Μπενέτου, Μ. Καντζανού, Μ. Μπελεχρή και ΕΔΙΠ Ε. Ριζά. Επίσης για τις ανάγκες της Ημερίδας ανταποκρίνονται ευγενώς λειτουργοί υγείας από συναφείς υγειονομικές μονάδες με συμμετοχή τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό μέρος.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της 1ης ημερίδας 2016, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου, δείχνουν ότι ακόμη και μεταξύ των τεταρτοετών φοιτητών Ιατρικής, που αποτελούν μία ομάδα τόσο ευαισθητοποιημένη σε θέματα Δημόσιας Υγείας, όσο και αυξημένου κινδύνου, η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι ικανοποιητική. Μόλις 13% των φοιτητών ακολουθούσαν πλήρως το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών κατά την ενήλικο ζωή, εν αντιθέσει με την υψηλή κάλυψη κατά την παιδική ηλικία.

Κύριες ελλείψεις παρατηρούνται στην αναμνηστική δόση του εμβολίου του κοκκύτη, η οποία θεωρείται απαραίτητη, ιδιαιτέρως μεταξύ των επαγγελματιών Υγείας, καθώς και στον ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό. Σημαντική κρίνεται η αύξηση του ποσοστού των φοιτητριών που ανέφεραν πλήρη εμβολιαστική κάλυψη για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ωστόσο, η εφαρμογή του εμβολιασμού σε μικρή ηλικία (11-12 ετών), καθώς και η καθολική κάλυψη του πληθυσμού με καθιέρωση του εμβολιασμού και στους άνδρες αναμένεται να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Η Ιατρική Σχολή έχει καθήκον να ελέγχει την εμβολιαστική κάλυψη των φοιτητών, προτείνεται όμως ο έλεγχος να πραγματοποιείται κατά την εγγραφή τους στη Σχολή στο πρότυπο εφαρμογής του σε χώρες του εξωτερικού.
    Στην κορυφή