ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ


Η Θεραπευτική Ιππασία είναι μία δραστηριότητα, η οποία είναι σχεδιασμένη, για να βελτιώνει την υγεία και την ζωή των ατόμων με φυσική, συναισθηματική ή νοητική βλάβη. Ο τίτλος Θεραπευτική Ιππασία για ανάπηρους περιγράφει προγράμματα, τα οποία αποτελούνται από θεραπευτικές συνεδρίες ιππασίας, ιπποθεραπεία και ιππασία ως άθλημα. Οι κύριες ενδείξεις της Θεραπευτικής Ιππασίας αναφέρονται σε μια μεγάλη λίστα από νευρολογικές και ορθοπεδικές καταστάσεις, καθώς επίσης και σε μαθησιακές δυσκολίες και νοητική υστέρηση.

Σκοπός του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας (ΣΘΙΕ) είναι η μη κερδοσκοπική, φιλανθρωπική προσφορά δυνατοτήτων, ευκαιριών και μέσων για ιππασία από αναπήρους, κυρίως παιδιά, καθώς επίσης και η εφαρμογή της ιππασίας ως θεραπευτικό μέσο.

Εθελοντής βοηθός θεραπευτικής ιππασίας μπορεί να γίνει ο καθένας μας, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει ιππασία ή να έχει εμπειρία από άτομα με ειδικές ανάγκες. Το μόνο που χρειάζεται είναι συνέπεια, ενθουσιασμός, διάθεση για συνεργασία κι αγάπη για τον άνθρωπο και τα ζώα. Σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματική συνεισφορά του βοηθού είναι η εκπαίδευσή του, την οποία αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτές του ΣΘΙΕ.

Βασικό καθήκον του εθελοντή είναι να συνοδεύει τον ιππέα περπατώντας δίπλα στο άλογο και να φροντίζει, πάντα υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτή, για την σωστή θέση του ιππέα πάνω στο άλογο και να τον βοηθά στην εκτέλεση των ασκήσεων. Ο εθελοντής μπορεί ακόμα να ασχοληθεί με την περιποίηση των αλόγων ή να κρατήσει συντροφιά σε κάποιον ιππέα που περιμένει την σειρά του.

Η σχέση που αναπτύσσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες με τους βοηθούς τους, είναι μοναδική. Ακόμη κι εκείνα με περιορισμένη δυνατότητα αντίληψης και προσοχής, σταδιακά αναγνωρίζουν το ενδιαφέρον του βοηθού τους κι ανταποκρίνονται σε ένα χαμογελαστό και χαρούμενο πρόσωπο. Και, σίγουρα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή, από το να παρακολουθείς την πρόοδό τους και να βλέπεις να κατακτούν νέους ορίζοντες, ενάντια στην κάθε μορφής αναπηρία τους.

Ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας λειτουργεί Δευτέρα έως Σάββατο 9 το πρωί με 12.30 το μεσημέρι και Δευτέρα έως Παρασκευή εκτός Τετάρτης από τις 3.30 το μεσημέρι μέχρι τις 6.30 το απόγευμα. Τηλέφωνο για ραντεβού 210 7488566.






    Στην κορυφή