ΠΕΦ: ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ 2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ 550 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΑΠΑΝΗ ΤΟ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ;


Mε αφορμή λανθασμένα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με πιθανή εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί με διαγωνισμούς για ίδιες δραστικές ουσίες, η ΠΕΦ παραθέτει στοιχεία που όπως επισημαίνει, "δίνουν την πραγματικότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το 2009, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (δηλαδή το τι πληρώνουν τα Ταμεία για φάρμακα) ήταν 5,09 δις. Το 2010 η δαπάνη μειώθηκε στα 4,35 δις και το 2011 στα 3,7 δις (ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και 262 εκατ. που έδωσε η φαρμακοβιομηχανία ως εισιτήριο εισόδου στη γνωστή λίστα «φάντασμα» που ακόμα σήμερα, έπειτα από δύο σχεδόν χρόνια από την εξαγγελία της, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία). Ο στόχος του 2012 είναι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να φτάσει στα 2,88 δις, στόχος που σε πρώτη ανάγνωση ξεπερνά τα όρια αντοχής της φαρμακοβιομηχανίας, τουλάχιστον όσον αφορά την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ενδεχομένως δεν θα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας για πρόσβαση στο φάρμακο.

Σημειώνουμε ότι τα γενόσημα που παράγει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αναλογούν στο 15% της φαρμακευτικής δαπάνης και έχουν τζίρο 550 € εκατ.!

Ακόμα και τα off patent να προσθέσει κανείς, το συνολικό κόστος (με στοιχεία 2011) είναι περί το 1,7 δις. € (45% της συνολικής δαπάνης). Πώς λοιπόν θα εξοικονομηθούν 2,5 δις. € ;

Συνεπώς, η δυνατότητα μείωσης κατά 2,5 δις σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, προσφέρει ένα ενδιαφέρον μαθηματικό παράδοξο και προφανώς οι συντάκτες τους ενδιαφέρονται για τη δημιουργία εντυπώσεων, είτε με αδιευκρίνιστα κίνητρα, είτε ως αποτέλεσμα μεγάλης επιπολαιότητας.

Επίσης σήμερα τα γενόσημα φάρμακα, ουσιαστικά έχουν βυθιστεί στα επίπεδα του 30% της τιμής του πρωτοτύπου (40% η τιμή και 9% η υποχρεωτική έκπτωση). Άρα ήδη επιτυγχάνεται τεράστια εξοικονόμηση χωρίς ακόμα να έχει αυξηθεί ο όγκος, όπως γίνεται σε άλλες χώρες το παράδειγμα των οποίων επικαλούνται διάφοροι αρμόδιοι. Οποιαδήποτε επίκληση της υψηλής τιμής του γενόσημου στην Ελλάδα σήμερα, συνιστά μύθο, που πλέον μόνο σκοπίμως μπορεί να συντηρείται και εξυπηρετεί μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων από κέντρα που έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Μεγαλοεισαγωγείς εδώ και καιρό αναζητούν την, με κάθε τρόπο, εξόντωση του εγχώριου παραγωγικού ιστού που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο κομμάτι της φαρμακευτικής αγοράς, ώστε να επιβάλλουν συνθήκες μονοπωλίου στην αγορά των offpatent και των γενοσήμων.

Εν τω μεταξύ, αποσιωπάται πλήρως το γεγονός ότι η πολιτική της απαξίωσης των γενοσήμων, η συνταγογράφηση με δραστική και η εμμονή στη λογική του φθηνότερου, οδηγούν στην υποκατάστασης από ακριβότερα εισαγόμενα με προστασία πατέντου με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης.

Γιατί άραγε;

Γιατί άραγε δεν ασχολείται κανείς με το υπόλοιπο 55% της δαπάνης που προκαλούν τα εισαγόμενα εντός προστασίας πατέντου;

Ποιος θέλει να επιβάλλει τη βίαιη αναδιανομή των μεριδίων της φαρμακευτικής αγοράς, χωρίς καμία μέριμνα για τη μείωση της συνολικής δαπάνης;

Ποιος θα επωφεληθεί από τη διάλυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας;

Τονίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα αντισταθεί στην επιχειρούμενη διάλυσή της, επικαλούμενη, τη λογική και την αλήθεια, απαντώντας με τεκμήρια και στοιχεία και διεκδικώντας μαζί με όσους το κατανοούν, το αυτονόητο: Την επιβίωση ενός από τους εναπομείναντες θύλακες ανάπτυξης στη χώρα μας που προσφέρει θέσεις εργασίας, φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα στο κράτος, τεχνογνωσία, κρίσιμη επάρκεια σε φάρμακα σε περίπτωση κρίσης και την υπερηφάνεια της εξαγωγικής δραστηριότητας με ελληνική σφραγίδα σε πάνω από 60 χώρες του κόσμου."

Π.Ε.Φ.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) εκφράζει τις θέσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών της χώρας, που διατηρούν περισσότερες από 20 παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και ο κύριος όγκος παραγωγής τους αφορά σε ουσιωδώς όμοια φάρμακα (γενόσημα) με εμπορική ονομασία (branded generics) τα οποία προορίζονται για την ελληνική αγορά και εξαγωγές σε 60 χώρες στον κόσμο. Στον κλάδο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας απασχολούνται 8.500 εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους είναι επιστήμονες, που ασχολούνται με την παραγωγή, τον έλεγχο, την έρευνα και την ανάπτυξη γενοσήμων ή /και νέων προϊόντων. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και εξωτερικού «τρέχουν» δεκάδες ερευνητικά προγράμματα.
    Στην κορυφή