Συνιστώμενες Θεραπείες για την πάθηση: Κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες

Αναζήτηση Θεραπειών - Παθήσεων:


Κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες Θεραπεία/ αντιμετώπιση

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που διατίθενται για τις κολπικές λοιμώξεις από ζυμομύκητες, κυκλοφορούν σε μορφή κολπικών αλοιφών ή υπόθετων. Τα περισσότερα από αυτά χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Μπορείτε να ακολουθήσετε μόνη σας θεραπευτική αγωγή κατ’ οίκον, αρκεί:
  • Τα συμπτώματά σας να είναι ήπια και να μην παρουσιάζετε πυελικό άλγος ή πυρετό
  • Η λοίμωξη από ζυμομύκητες να μην είναι η πρώτη που σας εμφανίζεται, αλλά ούτε να αποτελεί και μια από τις πολλαπλές επαναλήψεις της
  • Να μην είστε έγκυος
  • Δεν υποψιάζεστε την πιθανότητα ότι έχετε προσβληθεί από μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο, μετά από πρόσφατη σεξουαλική επαφή

Αν τα συμπτώματά σας δεν παρουσιάσουν βελτίωση μετά από το σχήμα αυτό των φαρμακευτικών σκευασμάτων ή αν παρουσιάσουν επιδείνωση, επισκεφθείτε τον ιατρό σας. Επίσης, στην περίπτωση που υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας, αλλά υποτροπιάσουν μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες, επισκεφθείτε και πάλι τον ιατρό σας.

Άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορείτε να προμηθευτείτε για να ακολουθήσετε μόνη σας θεραπευτική αγωγή της κολπικής λοίμωξης από ζυμομύκητες είναι η μικοζανόλη, η κλοτριμαζόλη, η τιοκοναζόλη και η μπουτοκοναζόλη. Διαβάστε προσεκτικά τις εσώκλειστες οδηγίες κι ακολουθήστε τις. Μη διακόψετε πρόωρα τη λήψη της αγωγής, επειδή παρατηρήσατε βελτίωση των συμπτωμάτων σας. Η συνιστώμενη διάρκεια της αγωγής, αναλόγως το σκεύασμα πάντα, κυμαίνεται από 3 έως 7 ημέρες.

Η εφ’ άπαξ λήψη ενός δισκίου που ονομάζεται φλουκοναζόλη, ενδείκνυται κι αυτό για την αγωγή της συγκεκριμένης λοίμωξης, χρήζει όμως ιατρικής συνταγής.

Αν τα συμπτώματά σας παρουσιάσουν επιδείνωση ή αν εμφανίζετε επαναλαμβανόμενες κολπικές λοιμώξεις από ζυμομύκητες, ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε δοσολογικό σχήμα για μακρύτερο χρονικό διάστημα, έως και 14 ημέρες.

Όσον αφορά τις γυναίκες που εξακολουθούν να παρουσιάζουν υποτροπές της λοίμωξης, ίσως απαιτηθεί να λάβουν κολπικό υπόθετο κλοτριμαζόλης ή δισκίο per os φλουκοναζόλη, σε εβδομαδιαία δόση, προκειμένου να μην παρουσιάσουν νέες υποτροπές.

Για την πρόληψη και την αγωγή των κολπικών εκκρίσεων:

  • Διατηρήστε την περιοχή των γεννητικών σας οργάνων στεγνή και καθαρή. Αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού και κάνετε πλύσεις μόνον με νερό. Το μπάνιο, όχι με καυτό νερό, σε καθιστή θέση, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας
  • Αποφύγετε τα ντους. Παρόλο που οι περισσότερες γυναίκες έχουν την εντύπωση ότι νιώθουν πιο καθαρές κάνοντας ντους μετά την περίοδο ή τη σεξουαλική επαφή, ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο επιδεινώνουν τις κολπικές εκκρίσεις, διότι έτσι απομακρύνονται τα υγιή βακτήρια που επιστρώνουν τον κόλπο και τον προστατεύουν από λοιμώξεις
  • Καταναλώστε γιαούρτι με προβιοτικά ή λάβετε δισκία Lactobacillus acidophilus όταν κάνετε χρήση αντιβιοτικών για τη πρόληψη λοίμωξης από ζυμομύκητες
  • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό για την αποφυγή προσβολής ή μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων
  • Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων για τη υγιεινή της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής, όπως σπρέι, αποσμητικά ή πούδρες
  • Αποφύγετε να φοράτε υπερβολικά στενά παντελόνια ή σορτς, που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό.
  • Φοράτε βαμβακερά εσώρουχα ή καλσόν με βαμβακερά ραφή. Αποφύγετε τα εσώρουχα κατασκευασμένα από μετάξι ή νάιλον, μιας και τα υφάσματα αυτά δεν είναι τόσο απορροφητικά και δεν επιτρέπουν τον επαρκή αερισμό. Αν φοράτε τέτοια εσώρουχα προκαλείτε περισσότερο ιδρώτα στην περιοχή κι ερεθισμό
  • Χρησιμοποιήστε σερβιέτες κι όχι ταμπόν
  • Αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, προσπαθήστε να διατηρήσετε το σάκχαρο του ορού σας σε φυσιολογικά επίπεδα


























Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.