Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Αδυναμία ανύψωσης του βραχίονα

Αναζήτηση Συμπτωμάτων:


Τενοντίτιδα ώμου


Τεντονίτις του στροφικού πετάλου του ώμου


Ορισμός

Τενοντίτις του στροφικού πετάλου του ώμου , ονομάζεται η φλεγμονή (ερεθισμός και οίδημα) των τενόντων της ωμικής χώρας.


Εναλλακτικοί ορισμοί

Σύνδρομο του Επώδυνου Κολυμβητικού Ώμου, Σύνδρομο του Ώμου του Pitcher, το σύνδρομο της υπακρωμιακής προστριβής, «ώμος του τένις», τενοντίτιδα – rotator cuff.


Αίτια, συχνότητα και παράγοντες κινδύνου

Η άρθρωση του ώμου αποτελεί έναν τύπο άρθρωσης που παρομοιάζεται με μια μπάλα και μια υποδοχή μαζί, όπου τα μέρη της άρθρωσης αποτελούνται από το άνω τμήμα του βραχιόνιου οστού και την ωμοπλάτη. Το μυοτενόντιο πέταλο συγκρατεί την κεφαλή του βραχιόνιου οστού εντός της ωμοπλάτης.

Φλεγμονή των τενόντων των μυών της ωμικής χώρας, είναι πολύ πιθανό να προκαλείται από αθλήματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενη κίνηση της ωμικής ζώνης, σε επίπεδο άνωθεν της κεφαλής, όπως γίνεται στο τένις, στο μπέιμπολ (συγκεκριμένα όταν χτυπούν τη μπάλα), στην κολύμβηση και στην άρση βαρών. Η χρόνια φλεγμονή ή ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός, ίσως οδηγήσει σε ρήξη των τενόντων του τενοντίου πετάλου.

Παράγοντες κινδύνου συνεπώς εκτός της ηλικίας άνω των 40 ετών, αποτελεί και η αθλητική δραστηριότητα που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις των άνω σκελών πιο υψηλά από το κεφάλι (όπως το μπέιμπολ).


Συμπτώματα

  • Άλγος που σχετίζεται με κινήσεις του βραχίονα
  • Άλγος της ωμικής ζώνης κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στην αμφοτερόπλευρη με τον πάσχοντα ώμο, πλάγια θέση
  • Αδυναμία ανύψωσης του βραχίονα άνωθεν της κεφαλής ή άλγος σε υπέρ-κεφαλικές δραστηριότητες (βούρτσισμα των μαλλιών, ανύψωση και λήψη αντικειμένων σε υψηλά ράφια, κ.τ.λ.)


Σημεία και παρα-κλινικές εξετάσεις

Η φυσική εξέταση προφανώς να αποκαλύψει ευαισθησία της ωμικής ζώνης. Κατά την ανύψωση του ώμου άνω της κεφαλής, πιθανότατα να προκληθεί άλγος. Συνήθως παρατηρείται αδυναμία του ώμου όταν απαιτηθεί να λάβει συγκεκριμένες θέσεις.

Η ακτινογραφία ίσως αναδείξει μια οστική προεξοχή, ενώ η μαγνητική τομογραφία, φλεγμονή του τενοντίου πετάλου. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί επίσης να αναδείξει τη ρήξη του τενοντίου πετάλου.


Θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει την ανάπαυση της άρθρωσης του ώμου και την αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορούν να προκαλέσουν πόνο. Η τοπική παγοθεραπεία και η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων σκευασμάτων, θα συντελέσουν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

Ο ασθενής οφείλει επίσης να αρχίσει φυσικοθεραπεία με σκοπό την ενδυνάμωση των μυών του τενοντίου πετάλου. Εάν ωστόσο ο πόνος επιμένει ή αν η θεραπεία δε δύναται να πραγματοποιηθεί λόγω έντονου άλγους, κρίνεται σκόπιμη η ενέσιμη χορήγηση στεροειδούς, προκειμένου να υποχωρήσει ο πόνος και η φλεγμονή και να προχωρήσει η φυσικοθεραπεία.

Στην περίπτωση ρήξης του τενοντίου πετάλου ή επιμονής των συμπτωμάτων παρά τη συντηρητική θεραπεία, ο ασθενής χρήζει χειρουργικής αποκατάστασης. Η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση επιτρέπει την αποκατάσταση κάποιων ρήξεων και την αφαίρεση οστικών προεξοχών και ιστών που φλεγμαίνουν στην περιφέρεια της ωμικής ζώνης. Εκτεταμένες όμως ρήξεις απαιτούν ανοικτή χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να αποκατασταθούν.


Πρόγνωση

Η πλειοψηφία των ασθενών επανακτούν πλήρως την λειτουργικότητα της ωμικής άρθρωσης, μετά από συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, φυσικοθεραπείας κι ενέσιμων στεροειδών. Στους ασθενείς με τενοντίτιδα κι οστική προεξοχή, η αρθροσκόπηση επιτυγχάνει την επαναφορά του προ-τραυματισμού επιπέδου δραστηριότητάς τους.

Ασθενείς με ρήξη του τενοντίου πετάλου, έχουν καλή πρόγνωση, αν και η τελική έκβαση εξαρτάται αρκετά από την έκταση της ρήξης και τη χρονική διάρκεια που μεσολάβησε μέχρι τη χειρουργική επέμβαση, από την ηλικία τους και το προ-τραυματισμού επιπέδου δραστηριότητά τους.


Επιπλοκές

  • Θυλακίτιδα
  • Πλήρης ρήξη του τενοντίου πετάλου
  • Ανεπιτυχής θεραπευτική αγωγή


Επικοινωνία με τον οικογενειακό σας ιατρόΚλείστε ραντεβού με τον ιατρό σας αν παρουσιάσετε επίμονο άλγος της ωμικής ζώνης. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας και στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν με τη θεραπευτική αγωγή.


Πρόληψη

Αποφύγετε επαναλαμβανόμενες κινήσεις άνω του επιπέδου της κεφαλής. Αναπτύξτε μυϊκή ενδυνάμωση των ανταγωνιστικών μυϊκών ομάδων της ωμικής ζώνης.Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.